Reklama

Szybki półkruchy placek ze śliwką

Żeby ciasto było bardziej kruche, do zagniatanych składników dołóż 3 łyżki wiórków kokosowych (dodatkowo wypiek zyska na smaku i aromaie) albo łyżkę smalcu.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 600 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj miękkie masło, cukier, żółtko i rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Odłóż do lodówki 1/3 kruszonki, a do pozostałej wmieszaj śmietanę. 

2. Blachę o wym. 25 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep kruszonką ze śmietaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 15 minut - aż do zezłocenia. 

3. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj (jeśli bierzesz owoce mrożone, nie rozmrażaj ich). Ułóż je na podpieczonym spodzie - przecięciem do góry. Posyp odłożoną schłodzoną kruszonką. Piecz jeszcze 40-50 minut, aż wierzch stanie się rumiany. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy