Szybki półkruchy placek ze śliwką
Żeby ciasto było bardziej kruche, do zagniatanych składników dołóż 3 łyżki wiórków kokosowych (dodatkowo wypiek zyska na smaku i aromaie) albo łyżkę smalcu.
Składniki
- 250 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 600 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj miękkie masło, cukier, żółtko i rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Odłóż do lodówki 1/3 kruszonki, a do pozostałej wmieszaj śmietanę.
2. Blachę o wym. 25 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep kruszonką ze śmietaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 15 minut - aż do zezłocenia.
3. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj (jeśli bierzesz owoce mrożone, nie rozmrażaj ich). Ułóż je na podpieczonym spodzie - przecięciem do góry. Posyp odłożoną schłodzoną kruszonką. Piecz jeszcze 40-50 minut, aż wierzch stanie się rumiany. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: