Szybki sernik dyniowy
Domowe wypieki wcale nie muszą być niezdrowe i wysokokaloryczne. Wypróbuj przepis na lekki sernik dyniowy.

Składniki
na spód
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
na masę
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 2 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
na krem
- 250 ml śmietany 30 proc.
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki zmiksuj, dodaj roztopione masło i kakao, wymieszaj. Wysyp na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i przyprawę do piernika zmiksuj krótko, do połączenia składników. Dodaj puree z dyni i wymieszaj. Następnie dodawaj po jednym jajku, stale miksując, aż powstanie jednolita masa. Masę wylej na spód z herbatników. Wyrównaj. Piecz 60-70 minut w temperaturze 160°C. Następnie wystudź.
3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wykładaj za pomocą szprycy cukierniczej na ostudzone ciasto.
Zobacz także: