Szynkę starannie opłucz, nadmiar wody odciśnij na papierowym ręczniku. Następnie oprósz mięso solą i pieprzem, po czym delikatnie natrzyj papryczką.
Ostrym nożem natnij skórkę szynki w kratkę i posmaruj olejem. W każdym nacięciu umieść po jednym goździku (należy mocno wbić go w mięso, żeby nie wypadł podczas pieczenia).
Przygotowaną w ten sposób szynkę umieść na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu. Wlej szklankę gorącej wody. Piecz 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C (ewentualnie w trakcie pieczenia można kilkakrotnie lekko uchylić na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby odparować wydzielaną przez pieczeń wilgoć). Podczas pieczenia mięso obróć i polej wytworzonym sosem.
Gotową pieczeń serwuj z plasterkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami. Danie można przyozdobić listkami świeżej bazylii.