Tagliatelle z borowikami
Sezon grzybowy właśnie się rozpoczął.
Składniki
- 400 g makaronu tagliatelle
- 200 g borowików
- 200 g pieczarek
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- cebula
- łyżka oliwy
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść borowiki i razem z pieczarkami pokrój w paski.
Makaron wrzuć do wrzątku i ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do miski.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i usmaż szynkę. Zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę z grzybami.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.Dolej wino i gotuj na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pokruszoną szynkę.
Wymieszaj sos z makaronem.
Zobacz także: