Reklama

Tagliatelle z borowikami

Sezon grzybowy właśnie się rozpoczął.

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 200 g borowików
  • 200 g pieczarek
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść borowiki i razem z pieczarkami pokrój w paski.

Makaron wrzuć do wrzątku i ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do miski.

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i usmaż szynkę. Zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę z grzybami.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.Dolej wino i gotuj na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pokruszoną szynkę.

Reklama

Wymieszaj sos z makaronem.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy