Tagliatelle z pesto
Młode liście i warzywa nadają smak wiośnie. Powitaj ją we własnej kuchni, testując nasze przepisy!

Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle
- liście rzodkiewki lub bazylii do dekoracji
- 2 marynowane papryczki chilli
na pesto
- 2-3 pęczki liści rzodkiewki
- 6 łyżek pestek słonecznika
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki startego twardego sera
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Liście rzodkiewki zalej wodą i odstaw. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Liście dokładnie opłucz, pokrój i zblenduj, dolewając oliwę.
2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny, a na koniec ser i pestki słonecznika. Makaron ugotuj al dente, odcedź, zachowując 1/2 filiżanki wody z gotowania. Wymieszaj ją z pesto i dodaj do makaronu. Podawaj z marynowanymi papryczkami chilli (jeśli lubisz ostrzejsze potrawy) i np. listkami bazylii.
Zobacz także: