Reklama

Tagliatelle z pesto

Młode liście i warzywa nadają smak wiośnie. Powitaj ją we własnej kuchni, testując nasze przepisy!

Składniki

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • liście rzodkiewki lub bazylii do dekoracji
  • 2 marynowane papryczki chilli

Składniki na pesto

  • 2-3 pęczki liści rzodkiewki
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki startego twardego sera
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Liście rzodkiewki zalej wodą i odstaw. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Liście dokładnie opłucz, pokrój i zblenduj, dolewając oliwę. 

2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny, a na koniec ser i pestki słonecznika. Makaron ugotuj al dente, odcedź, zachowując 1/2 filiżanki wody z gotowania. Wymieszaj ją z pesto i dodaj do makaronu. Podawaj z marynowanymi papryczkami chilli (jeśli lubisz ostrzejsze potrawy) i np. listkami bazylii.

Zobacz także:

Reklama
Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy