Tajska zupa z wieprzowiną
Tajska zupa z dodatkiem żeberek to wspaniałe urozmaicenie obiadu- jest sycąca i zachwyci twoich domowników!
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 cm świeżego imbiru
- łodyżka trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 papryczki chilli
- 2 łyżki oleju
- sok z 1 limonki
- 1 cebula
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 500 g żeberek
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- brązowy cukier do smaku
- posiekana dymka
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj pastę. Czosnek obierz i posiekaj, imbir zetrzyj na tarce, papryczki chili pozbaw ziaren i z grubsza posiekaj. Do tych składników dodaj olej oraz pastę curry i zmiksuj na gładką masę.
2. Rozgrzej garnek na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach.
3. Wlej bulion i mleko kokosowe, dodaj pokrojone w paski żeberka oraz posiekaną z grubsza cebulę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj trawę cytrynową i gotuj przez ok. 30 minut (aż żeberka będą miękkie).
4. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym. Podawaj z makaronem, posypaną dymką i z połówką jajka na twardo.
Zobacz także: