Tajska zupa z wieprzowiną

Tajska zupa z dodatkiem żeberek to wspaniałe urozmaicenie obiadu- jest sycąca i zachwyci twoich domowników!

Sycącą tajską zupę przygotujesz w niecałą godzinę
Sycącą tajską zupę przygotujesz w niecałą godzinę123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • łodyżka trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1 limonki
  • 1 cebula
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 500 g żeberek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • brązowy cukier do smaku
  • posiekana dymka
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj pastę. Czosnek obierz i posiekaj, imbir zetrzyj na tarce, papryczki chili pozbaw ziaren i z grubsza posiekaj. Do tych składników dodaj olej oraz  pastę curry i zmiksuj na gładką masę.

2. Rozgrzej garnek na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach.

3. Wlej bulion i mleko kokosowe, dodaj pokrojone w paski żeberka oraz posiekaną z grubsza cebulę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj trawę cytrynową i gotuj przez ok. 30 minut (aż żeberka będą miękkie).

4. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym. Podawaj z makaronem, posypaną dymką i z połówką jajka na twardo.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas