Tajwańska zupa z wołowiną i kapustą
Nic tak nie poprawia humoru jak miska gorącej zupy z konkretną wkładką!

Składniki
- 90 dag giczy wołowej
- 1 kapusta pekińska (lub pak choi)
- 25 dag spaghetti
- 1/2 pęczka grubego szczypioru
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- 5 cm imbiru
- 6 gwiazd anyżu
- 6 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- po 2 łyżki ciemnego i jasnego sosu sojowego oraz białego wermutu
- 1/2 szklanki oleju
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlać 5 litrów wody, dodać opłukane mięso, połowę pokrojonego imbiru i anyżu. Zagotować, po 5 minutach mięso wyjąć i pokroić w plastry.
2. Na rozgrzanym oleju zasmażyć pozostałe imbir i anyż oraz czosnek, przekrojone na pół chili, pokrojoną cebulę, szczyptę cukru. Dodać mięso, sosy, wino, pokrojone pomidory i liście laurowe.
3. Mięso z dodatkami włożyć do wywaru, gotować 2 godz. pod przykryciem (do miękkości mięsa), na koniec dodać sól i pieprz.
4. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. W tej samej wodzie gotować przez 3 min opłukaną kapustę w całości. Zupę podawać z makaronem i pokrojoną kapustą, posypać posiekanym szczypiorem.
Zobacz także: