Tajwańska zupa z wołowiną i kapustą

Nic tak nie poprawia humoru jak miska gorącej zupy z konkretną wkładką!

Zamiast giczy można użyć pręgi wołowej lub wołowiny na gulasz. Orientalnego charakteru doda zupie też łyżka sosu rybnego
Zamiast giczy można użyć pręgi wołowej lub wołowiny na gulasz. Orientalnego charakteru doda zupie też łyżka sosu rybnego123RF/PICSEL

Składniki

  • 90 dag giczy wołowej
  • 1 kapusta pekińska (lub pak choi)
  • 25 dag spaghetti
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chili
  • 5 cm imbiru
  • 6 gwiazd anyżu
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • po 2 łyżki ciemnego i jasnego sosu sojowego oraz białego wermutu
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlać 5 litrów wody, dodać opłukane mięso, połowę pokrojonego imbiru i anyżu. Zagotować, po 5 minutach mięso wyjąć i pokroić w plastry.

2. Na rozgrzanym oleju zasmażyć pozostałe imbir i anyż oraz czosnek, przekrojone na pół chili, pokrojoną cebulę, szczyptę cukru. Dodać mięso, sosy, wino, pokrojone pomidory i liście laurowe.

3. Mięso z dodatkami włożyć do wywaru, gotować 2 godz. pod przykryciem (do miękkości mięsa), na koniec dodać sól i pieprz.

4. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. W tej samej wodzie gotować przez 3 min opłukaną kapustę w całości. Zupę podawać z makaronem i pokrojoną kapustą, posypać posiekanym szczypiorem.

Zobacz także:

Zupa z makaronem i pestoStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?