Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Tarty sprawdzą się zarówno w chłodniejsze popołudnia, spędzane w domu przed telewizorem, jak i jako deser w trakcie uroczystego rodzinnego obiadu, albo - po prostu - jako słoneczna przekąska na poprawę humoru. Przepis na tartę brzoskwiniowo-malinową podaje mistrzyni kuchni Polsat Food Network Anna Olson.
Składniki:
- 55g i 2 łyżki niesolonego masła w temp. pokojowej
- 55g i 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko jajka, ugotowanego na twardo
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 310g mąki
- łyżeczki soli
Nadzienie
- 240ml półtłustego mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 3 żółtka
- 60g cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżka likieru pomarańczowego /opcjonalnie brandy
- 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone na plasterki
- 210g świeżych malin
- 60g dżemu jabłkowego
Przygotowanie:
Ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę. "Przeciśnij" żółtko ugotowane na twardo przez sitko, dodaj surowe żółtko i wanilię. Dodaj do masła i mieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.
Dodaj mąkę i sól do maślanej mikstury. Uformuj ciasto w płaski okrąg, owiń folią spożywczą i schłodź, aż będzie twarde (około 2 godzin).
Delikatnie rozwałkuj ciasto, aż odrobinę zmięknie. Wyłóż nim formę do tarty. Ponownie schłodź ciasto (już w foremce) - tym razem przez około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Po schłodzeniu, dno tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 20 minut, aż brzegi będą brązowe. Odstaw do wystygnięcia.
Nadzienie:
Odlej z mleka 2 łyżki. Do reszty dodaj wanilię, skórkę z pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Ubij żółtka jajek z cukrem i mąką kukurydzianą oraz pozostałymi dwoma łyżkami mleka. Tuż przed tym, jak mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i przelej do miseczki z mlekiem i mąką kukurydzianą, a następnie wlej wszystko z powrotem do garnka.
Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje - około 5 minut. W osobnej miseczce przygotuj masło. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej przez sitko do miski z masłem. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dodaj likier (jeśli go używasz) i przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby folia przylegała do kremu.
Odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj krem, aby trochę zmiękł i rozprowadź go równo po cieście. Ułóż plasterki brzoskwiń i maliny na kremie.
Nad średnim ogniem podgrzej dżem jabłkowy. Posmaruj maliny i brzoskwinie podgrzanym dżemem jabłkowym i odstaw do ostygnięcia.
Tartę najlepiej podawać tego samego dnia, ale może być przechowywana w lodówce przez jeden dzień.
Przepis: Anna Olson