Tarta cytrynowa

Składniki
pomocnicze
- suszony groch (do obciążenia ciasta)
- wiórki czekoladowe
- pergamin
- kandyzowane plastry cytryny
- natłuszczona tortownica 26 cm
na krem
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny
- 3 żółtka
- 40 ml cream sherry
- 80 ml wytrawnego białego wina
- 400 g śmietanki kremówki
- 80 g cukru
- 2 sparzone cytryny
na kruche ciasto
- jajko
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
7 i wiecej osób
Ze składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy uformować brzeg (ok. 3 cm). Ciasto przykryć papierem, obciążyć grochem, zapiekać 15 minut. Usunąć groch i papier, piec 10-15 minut.
Krem: z 1/2 cytryny zetrzeć skórkę, z owoców wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem, winem, sherry, sokiem i skórką z cytryny ubić w ciepłej kąpieli na puszystą masę. Dodać żelatynę, rozpuścić. Krem schłodzić. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącą masą. Krem wyłożyć na ciasto, tartę schłodzić w lodówce 2-3 godziny, ozdobić kandyzowaną cytryną i czekoladą.