Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciastem wylep dno i boki formy do tarty. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz 15 min w temp. 180°C. Usuń papier i piecz jeszcze 20 minut.
2. Z pomarańczy wyciśnij sok i dolej wodę, by otrzymać 200 ml płynu. Do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier i skórkę z cytryny. Wlej oba soki. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieją. Zdejmij z ognia, dodaj masło. Mieszaj aż się rozpuści. Dodaj żółtka i jajko. Ponownie podgrzej, mieszając, aż powstanie gęsty krem. Jeszcze ciepły wylej na spód.
3. Białka ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier. Dodaj mąkę, zmiksuj. Bezę wyłóż na ciasto. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: