Tarta dyniowa
Powoli zaczyna się sezon na dynię. Zaczerpnij jesiennych inspiracji i wypróbuj przepis na smakowitą tartę dyniową.
Składniki
na ciasto
- 25 dag mąki
- 10 dag zimnego masła
- sól
na masę
- 50 dag obranej dyni
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- skórka otarta z pomarańczy, goździki, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Wsiekać masło, zagnieść, dolewając 4 łyżki wody. Formę wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej ciasto, nakłuć. Wstawić do lodówki na 1 godz.
2. Dynię pokroić w kostkę, udusić z 2 łyżkami wody i przyprawami korzennymi. Wyjąć goździki, dynię zmiksować z cukrem, szczyptą soli, mlekiem i jajkami. Ciasto posypać skórką pomarańczową, nałożyć dynię, nakryć folią. Piec 25 min w 180°C, odkryć, piec jeszcze 25 min.
Zobacz także: