Tarta jabłkowa z twarogiem
Domowy przepis na pyszną tartę z jabłkami.
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy jaja, połowę cukru, opakowanie cukru waniliowego, budyń waniliowy i miksujemy na gładką masę, odstawiamy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozkruszony twaróg, pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko, olej i zagniatamy, by powstało jednolite ciasto. Formę do tarty o średnicy 30 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, łącznie z bokami.
3. Jabłka myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplastry. Ciasto w formie posypujemy bułką tartą i układamy cząstki owoców, by dokładnie wypełniły całą powierzchnię. Zalewamy masą śmietanową i pieczemy 40-45 minut w 200ºC. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, potem z niej wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło.
4. Dżem morelowy przekładamy do garnuszka, dodajemy 2-3 łyżki wody i podgrzewamy, mieszając, studzimy. Powstałą masą smarujemy wierzch tarty i odstawiamy na kilka minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: