Tarta jaglana z jabłkami
Liczba porcji: 6. Czas przygotowania: 60 min. Ilość węglowodanów netto w 1 porcji: ok. 34 g. Kaloryczność 1 porcji: 300.
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka wody
- 2 małe, twarde i soczyste jabłka
- pół szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka mielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sok z cytryny
- szczypta sody oczyszczonej
- przyprawy: kilka goździków, kurkuma, szczypta soli, szczypta cynamonu, szczypta stewii
Przygotowanie tarty jaglanej z jabłkami
Kaszę wypłucz pod bieżącą wodą i mocz w mleku przez kilka godzin. Następnie zagotuj ją i pozostaw pod przykryciem. Dodaj wodę, mielone migdały albo mąkę migdałową, orzechy laskowe i jedno jabłko starte na tarce o grubych oczkach, a także przyprawy i sodę. Całość wymieszaj widelcem lub mikserem. Przełóż do formy do pieczenia tarty.
Drugie jabłko obierz, delikatnie wymieszaj z sokiem z cytryny i ułóż na cieście. Na koniec posyp danie goździkami roztartymi w moździerzu. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180˚C.
Przepis pochodzi z książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. ® Program na 6 tygodni", Paulina Borkowska, Beata Anna Dąbrowska. Wydawnictwo WAM 2019
Zobacz także inne pomysły na tarty: