Tarta kartoflana
Ziemniaki są sycące, tanie i wcale nie nudne. Można je przyrządzić na setki sposobów, wyczarować z nich proste i wykwintne dania. Świetnie smakują nie tylko z mięsem lub rybą, ale i z innymi warzywami.
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 15 dag wędliny, np. wędzonej szynki lub chudego boczku
- pęczek natki
- 10 dag żółtego sera
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 3 jajka
- sól, pieprz i zioła do smaku
na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/2 margaryny
- 1/2 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, margaryny i żółtek zagnieć ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiecz ok. 15 minut w temperaturze 200ºC.
2. Wyszoruj ziemniaki i ugotuj. Jeszcze ciepłe obierz, a potem pokrój w plasterki. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, starty ser, posiekaną natkę, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.
3. Wyłóż masę na podpieczone ciasto. Skrop odrobiną oliwy. Możesz także posypać cienko tartą bułką.
4. Wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Zobacz także: