Tarta kukurydziana à la pizza
Sycący obiad imitujący pizzę w zdrowszej wersji? Wypróbuj przepis na lekką tartę kukurydzianą.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę kukurydzianą przesyp na stolnicę. Dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, sól i 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
2. Szalotki obierz i przekrój wzdłuż. Oliwki przepołów. Pomidory potnij w plastry. Formę do tarty o śr. 30 cm wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno i brzeg formy. Piecz 10 minut w 200°C.
3. Na podpieczonym spodzie ułóż szalotki i pomidory. Parmezan i mozzarellę grubo zetrzyj na tarce. Wymieszaj z jogurtem i jajkami. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Wylej na warzywa. Posyp oliwkami. Piecz 25 minut w 200°C. Gotową tartę udekoruj szczypiorkiem.
Zobacz także: