Reklama

Tarta kukurydziana à la pizza

Sycący obiad imitujący pizzę w zdrowszej wersji? Wypróbuj przepis na lekką tartę kukurydzianą.

Składniki

  • 2 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 szalotek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 4 jajka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 100 g parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę kukurydzianą przesyp na stolnicę. Dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, sól i 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 

2. Szalotki obierz i przekrój wzdłuż. Oliwki przepołów. Pomidory potnij w plastry. Formę do tarty o śr. 30 cm wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno i brzeg formy. Piecz 10 minut w 200°C. 

3. Na podpieczonym spodzie ułóż szalotki i pomidory. Parmezan i mozzarellę grubo zetrzyj na tarce. Wymieszaj z jogurtem i jajkami. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Wylej na warzywa. Posyp oliwkami. Piecz 25 minut w 200°C. Gotową tartę udekoruj szczypiorkiem.  

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama