Tarta migdałowa z jabłkami
Użyj twardych jabłek z czerwoną skórką – różyczki zrobione ze zbyt kruchych się rozpadną.
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz około 15 min w temperaturze 190°C. Po tym czasie usuń papier wraz z obciążeniem z fasoli i piecz jeszcze ciasto 5 minut.
Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym a następnie wsyp obie mąki. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlewaj gorące mleko. Przelej do rondelka i gotuj mieszając, aż całość zgęstnieje. Gdy wystygnie, wylej na wystudzony spód.
Jabłka podziel na ćwiartki, pokrój na dwumilimetrowe plasterki. Do rondelka wlej trzy szklanki wody, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj. Włóż plasterki jabłek, gotuj 1-2 min. Jabłka powinny być miękkie i plastyczne (ale nie mogą się rozpadać). Układaj je tak, by na siebie zachodziły i zwiń formując róże. Rozłóż na kremie budyniowym.
Zobacz także: