Reklama

Tarta migdałowa z jabłkami

Użyj twardych jabłek z czerwoną skórką – różyczki zrobione ze zbyt kruchych się rozpadną.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 125 zimnej margaryny lub masła
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7-8 jabłek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 200 g cukru

Przygotowanie: 

Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz około 15 min w temperaturze 190°C. Po tym czasie usuń papier wraz z obciążeniem z fasoli i piecz jeszcze ciasto 5 minut. 

Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym a następnie wsyp obie mąki. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlewaj gorące mleko. Przelej do rondelka i gotuj mieszając, aż całość zgęstnieje. Gdy wystygnie, wylej na wystudzony spód. 

Jabłka podziel na ćwiartki, pokrój na dwumilimetrowe plasterki. Do rondelka wlej trzy szklanki wody, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj. Włóż plasterki jabłek, gotuj 1-2 min. Jabłka powinny być miękkie i plastyczne (ale nie mogą się rozpadać). Układaj je tak, by na siebie zachodziły i zwiń formując róże. Rozłóż na kremie budyniowym.

Zobacz także: 

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy