Tarta orkiszowa z buraczkami
Posypmy listkami mięty i bazylii.
Składniki na 4 porcje: 200 g mąki orkiszowej, łyżeczka sody oczyszczonej, 110 g masła, jajko, 200 g młodych buraczków, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki miodu, 30 g kaparów marynowanych, 150 g sera feta.
Do mąki dodajemy posiekane masło, jajko, sodę, krótko wyrabiamy, aby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Buraczki szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy w grube plastry i skrapiamy octem balsamicznym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, mieszając, ok. 10 minut. Dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez chwilę.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim blachę do tarty lub tortownicę, podwijamy brzegi. Widelcem nakłuwamy spód i kładziemy podsmażone plastry buraków. Pieczemy ok. 25 minut w 200ºC.
Kapary odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Posypujemy nimi wyjętą z piekarnika tartę. Kruszymy ser feta i kładziemy go na buraki. Ciasto porcjujemy i podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej z miętową herbatą lub sokiem warzywnym.