Tarta owocowa z kruszonką migdałową
Przygotowanie:
Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Przekrój je na połówki. Posyp 4 łyżkami cukru i odstaw na pół godziny. l Zrób ciasto. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj chłodne masło w kawałkach, resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. l Dwie trzecie ciasta przełóż do formy na tartę. Rozprowadź je gładko na dnie i dociśnij, robiąc nieco wyższy brzeg (ok. 2-centymetrowy). l Przygotuj kruszonkę. Migdały posiekaj i wymieszaj z pozostałym ciastem, ugniatając tak, by powstały duże okruchy. l Piecz spód ok. 12 minut w temperaturze 190°C. Ciasto wyjmij z piekarnika. Truskawki ostrożnie odsącz i wyłóż na wierzch tarty. Obficie posyp je kruszonką. l Piecz całość 35-40 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu i wystudzeniu posyp placek cukrem pudrem.
Zobacz także: