Tarta paprykowa

Paprykowe szaleństwo.

Do tej tarty potrzebujesz dużo papryki
Do tej tarty potrzebujesz dużo papryki123RF/PICSEL

Składniki

  • 20 dag mąki
  • łyżeczka tymianku
  • 10 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • jajko

na farsz:

  • 1 kg papryki
  • 20 dag boczku pokrojonego w kostkę
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag sera typu lazur
  • gałka muszkatołowa
  • szklanka śmietany
  • pieprz
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą i tymiankiem. Wbij jajko i włóż kawałki zimnego masła. Zagnieć ciasto. Następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć boczek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka połącz ze śmietaną.

Ciasto na tartę rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wyłóż nim formę i nakłuj widelcem. Następnie ułóż podsmażony boczek i ser. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.

Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. 15 minut przed końcem pieczenia ułóż pokrojone papryki.

Zobacz także:

Dynia piżmowa z kurczakiemStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?