Tarta rustykalna
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godz.
2. Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Owoce pokrój w ósemki. Do migdałów wsyp cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 5 mm. Papier ułóż na blasze do pieczenia. Posyp migdałami z cukrem, na środku rozłóż kawałki moreli, zostawiając ok. 3 cm wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
3. Piecz 40-45 min w temp. 190°C. Tuż przed podaniem wystudzoną tartę oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: