Tarta rustykalna

Jedna porcja tarty rustykalnej to około 340 kilokalorii
Jedna porcja tarty rustykalnej to około 340 kilokalorii123RF/PICSEL

Składniki

na biszkopt

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

ponadto

  • 1 kg moreli
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru
  • cukier puder
20 min

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godz.  

2. Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Owoce pokrój w ósemki. Do migdałów wsyp cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 5 mm. Papier ułóż na blasze do pieczenia. Posyp migdałami z cukrem, na środku rozłóż kawałki moreli, zostawiając ok. 3 cm wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. 

3. Piecz 40-45 min w temp. 190°C. Tuż przed podaniem wystudzoną tartę oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl