Tarta rustykalna

Składniki
na biszkopt
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
ponadto
- 1 kg moreli
- 100 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 1 godz.
2. Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Owoce pokrój w ósemki. Do migdałów wsyp cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 5 mm. Papier ułóż na blasze do pieczenia. Posyp migdałami z cukrem, na środku rozłóż kawałki moreli, zostawiając ok. 3 cm wolnego ciasta. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
3. Piecz 40-45 min w temp. 190°C. Tuż przed podaniem wystudzoną tartę oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: