Tarta śliwkowa

Świetnie smakują i okazale wyglądają. Sezon na wypieki ze śliwkami uważamy za otwarty!

Dodatek smalcu do ciasta sprawia, że staje się ono jeszcze bardziej kruche
Dodatek smalcu do ciasta sprawia, że staje się ono jeszcze bardziej kruche123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

na krem migdałowy

  • 85 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej

dodatkowe

  • 300 g śliwek (bez pestek)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tarty powinny być schłodzone. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i smalec, posiekaj. Dodaj wodę, cukier i sól i szybko zagnieć. Następnie włóż na pół godziny do lodówki. 

2. Formę do tarty posmaruj masłem. Wylep ciastem jej dno i boki. Ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudź. 

3. Przygotuj krem migdałowy: cukier i masło utrzyj mikserem. Dodaj jajko, a na końcu mąkę pszenną. Krem wyłóż na schłodzone ciasto. Na nim ułóż pokrojone w łódki owoce. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem. 

Tarta TatinStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas