Tarta śliwkowa
Świetnie smakują i okazale wyglądają. Sezon na wypieki ze śliwkami uważamy za otwarty!
Składniki
na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
na krem migdałowy
- 85 g masła
- 80 g cukru
- 1 duże jajko
- 75 g mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej
dodatkowe
- 300 g śliwek (bez pestek)
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tarty powinny być schłodzone. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i smalec, posiekaj. Dodaj wodę, cukier i sól i szybko zagnieć. Następnie włóż na pół godziny do lodówki.
2. Formę do tarty posmaruj masłem. Wylep ciastem jej dno i boki. Ponakłuwaj widelcem. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Wystudź.
3. Przygotuj krem migdałowy: cukier i masło utrzyj mikserem. Dodaj jajko, a na końcu mąkę pszenną. Krem wyłóż na schłodzone ciasto. Na nim ułóż pokrojone w łódki owoce. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem.