Tarta szpinakowa z serem feta
Jajka pasują na nie tylko na śniadanie! Przyrządzisz z nich pyszne dania – nawet na eleganckie przyjęcie.
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, dolać 3 łyżki wody, wyrobić, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.
2. Czosnek i cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle. Dodać szpinak, dusić, aż woda odparuje. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, ostudzić.
3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, dociskając brzegi, nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w temp. 200°C.
4. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzeć, fetę pokroić w kostkę. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową, kostki fety, zalać jajkami, posypać żółtym serem. Piec 25 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Zobacz także: