Tarta szpinakowa z serem feta

Jajka pasują na nie tylko na śniadanie! Przyrządzisz z nich pyszne dania – nawet na eleganckie przyjęcie.

Gdy podpieczesz ciasto, masa szpinakowa nie przesiąknie przez nie. By było równe, przykryj je papierem i obciąż suchą fasolą.
Gdy podpieczesz ciasto, masa szpinakowa nie przesiąknie przez nie. By było równe, przykryj je papierem i obciąż suchą fasolą.123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 25 dag mąki
  • po 1 łyżeczce soli i cukru

na nadzienie

  • 50 dag szpinaku mrożonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 15 dag fety
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 jajka
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, dolać 3 łyżki wody, wyrobić, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.

2. Czosnek i cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle. Dodać szpinak, dusić, aż woda odparuje. Dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, ostudzić.

3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, dociskając brzegi, nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w temp. 200°C.

4. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzeć, fetę pokroić w kostkę. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową, kostki fety, zalać jajkami, posypać żółtym serem. Piec 25 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Tarta z bobemInteria.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas