Tarta z aronia i śliwkami
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dosyp sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Dorzuć pokrojone na małe kawałki zimne masło, następnie wszystkie składniki posiekaj szerokim nożem. Dodaj jajko oraz wodę i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Śliwki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki. Skrop je sokiem z cytryny, pokrój na ćwiartki i ponownie skrop sokiem. Owoce aronii umyj i osusz.
Dno tortownicy posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj tak, by powstało koło o średnicy większej niż tortownica. Ciasto przenieś do tortownicy. Jej spód oraz boki powinny być dokładnie przykryte ciastem. Spód tortownicy posyp odrobiną bułki tartej, po czym rozłóż śliwki oraz owoce aronii. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej uprzednio do 180° C. Do gorącego wstaw tortownicę. Tartę piecz ok. 30