Tarta z bezą
Aromatyczne wypieki ze śliwkami węgierkami. Idealne na jesienny podwieczorek.
Składniki
na biszkopt
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 30 g cukru
- 80 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajko
ponadto
- 1 kg śliwek
- 100 g + 2 łyżki cukru
- 2 białka
- 1 garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp migdały oraz cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Wbij jajko, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C. Usuń papier z obciążeniem. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10 min.
2. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Na podpieczonym spodzie ułóż śliwki (nacięciem do góry). Posyp 2 łyżkami cukru. Piecz 20 min w temp. 180°C. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier, który pozostał. Łyżką, tworząc kleksy, wyłóż masę bezową na śliwki. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz 10-15 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: