Tarta z białą czekoladą i borówkami
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia, cukier puder, wodę i żółtka. Posiekaj składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o śr. ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż suchymi ziarnami grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wystudź.
3. Przygotuj krem: białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia. Dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj łyżką. Krem nałóż na wystudzony kruchy spód. Równomiernie rozłóż borówki. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką limonki i listkami mięty.
Zobacz także: