Reklama

Tarta z białą czekoladą i borówkami

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie kostki do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • tłuszcz do formy

Składniki na krem

  • 2 opakowania białej czekolady
  • 1 opakowanie serka mascarpone

Składniki do dekoracji

  • 300 g borówek amerykańskich
  • skórka otarta z 1 limonki
  • cukier puder do oprószenia
  • 1/2 pęczka mięty

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia, cukier puder, wodę i żółtka. Posiekaj składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do lodówki. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o śr. ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż suchymi ziarnami grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wystudź. 

3. Przygotuj krem: białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia. Dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj łyżką. Krem nałóż na wystudzony kruchy spód. Równomiernie rozłóż borówki. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką limonki i listkami mięty.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy