Tarta z budyniem i borówkami
Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Skuś się na borówki! Wypróbuj przepis na tartę z budyniem i owocami.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, przesiekać z zimnym masłem, dodać śmietanę, żółtka, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na ok. pół godziny. Schłodzone ciasto rozłożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, nakłuć widelcem, piec ok. 20-25 min w temp. 190ºC, wystudzić.
2. 3/4 szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotować w rondlu z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Do wrzącego mleka wlać mleko z proszkiem budyniowym, mieszać, aż do zgęstnienia, odstawić do wystygnięcia, przykrywając rondel pokrywką.
3. Miękkie masło utrzeć na puch mikserem na najwyższych obrotach, dodając porcjami - łyżka po łyżce - przygotowany wcześniej budyń. Krem schłodzić.
4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami przesiany cukier puder. Usztywnić fiksem. Schłodzić.
5. Na podpieczonym spodzie rozłożyć część owoców, przykryć kremem budyniowym, bitą śmietaną i owocami. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Zobacz także: