Tarta z grzybami, boczkiem i parmezanem
Prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie, kurki – jest ich w tym roku w lasach mnóstwo.

Składniki
- 500 g grzybów
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- kilka łyżek oleju
- 1/3 szklanki zimnej wody
- mały kubek śmietany
- 18 proc. tłuszczu
- 2 jajka
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- posiekane świeże zioła, np. tymianek lub natka
- sól i pieprz
- 100 g parmezanu
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek, a po chwili obraną i posiekaną cebulę. Umyj dokładnie grzyby. Pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię. Smaż wszystko około 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekane zioła. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone zimne masło, wodę, 2-3 łyżki oleju i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Podsyp ciasto mąką, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i podpiecz tartę przez 12-15 minut. Następnie wyłóż na nią grzyby i boczek. Wymieszaj jaja ze śmietaną i startym parmezanem, wylej na tartę. Piecz jeszcze ok. 25 min.Zobacz także: