Tarta z grzybami, boczkiem i parmezanem
Prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie, kurki – jest ich w tym roku w lasach mnóstwo.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek, a po chwili obraną i posiekaną cebulę.
Umyj dokładnie grzyby. Pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię. Smaż wszystko około 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekane zioła.
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone zimne masło, wodę, 2-3 łyżki oleju i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
Podsyp ciasto mąką, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i podpiecz tartę przez 12-15 minut. Następnie wyłóż na nią grzyby i boczek.
Wymieszaj jaja ze śmietaną i startym parmezanem, wylej na tartę. Piecz jeszcze ok. 25 min.
Zobacz także: