Tarta z jajkami, cukinią i pomidorami
Do tarty warto dodać pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę lub np. resztki pieczeni, a także paprykę lub cebulę.
1. Mąkę wymieszać z łyżeczką soli, posiekać z twardym masłem, dodać jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem dno i boki. Schładzać w lodówce przez 30 min.
2. Pięć jajek ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, poprzekrawać na połówki. Cukinie umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju, doprawić do smaku. Pozostałe 3 jajka rozkłócić z mlekiem, dodać ser, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
3. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podpiekać 15 min, wyjąć, posypać bułką tartą. Ułożyć cukinie, jajka i pokrojone w kostkę pomidory. Zalać sosem. Piec 35 min w temp. 180°C.