Reklama

Tarta z kapustą

Smaczna i niedroga.

Czas przyrządzenia: (bez czasu oczekiwania) 40 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g drobno startego sera żółtego
  • 50 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki Na farsz:

  • ½ kapusty włoskiej
  • ¾ l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 10 dag boczku
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 proc.
  • 5 jajek
  • 50 g startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C.

2. Z kapusty usuń wierzchnie liście, opłucz. Pokrój na 6 kawałów, ale tak, by się nie rozpadły i trzymały się na głąbie. Włóż do wrzącego bulionu, gotuj 3-4 min. Osusz. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj cebulę, smaż aż się zeszkli.

Reklama

3. Jajka wymieszaj ze śmietaną oraz kminkiem. Dopraw solą i pieprzem. Spód podpieczonego ciasta posyp bułką tartą. Rozłóż kawałki kapusty, boczek z cebulą, zalej masą jajeczną. Wierzch posyp starty serem. Piecz 45-55 min w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 570 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy