Tarta z kapustą
Smaczna i niedroga.
Składniki
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g drobno startego sera żółtego
- 50 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
Na farsz:
- ½ kapusty włoskiej
- ¾ l bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 10 dag boczku
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 proc.
- 5 jajek
- 50 g startego sera żółtego
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C.
2. Z kapusty usuń wierzchnie liście, opłucz. Pokrój na 6 kawałów, ale tak, by się nie rozpadły i trzymały się na głąbie. Włóż do wrzącego bulionu, gotuj 3-4 min. Osusz. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj cebulę, smaż aż się zeszkli.
3. Jajka wymieszaj ze śmietaną oraz kminkiem. Dopraw solą i pieprzem. Spód podpieczonego ciasta posyp bułką tartą. Rozłóż kawałki kapusty, boczek z cebulą, zalej masą jajeczną. Wierzch posyp starty serem. Piecz 45-55 min w temperaturze 180°C.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 570 kilokalorii