Tarta z mięsem i serem
Wystarczy 80 minut, aby przygotować danie, które smakuje za każdy razem.
Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło, jajo, 1-2 łyżki wody, szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Umytą dynię kroimy w niedużą kostkę. Jabłko przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplastry. Papryczkę drobno siekamy. Na patelni rogrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem, chili i solą, smażymy. Dodajemy dynię, mieszamy i dusimy kilka minut.
Do sera dodajemy mleko, sok z cytryny, jajo, pieprz, sól i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką i wykładamy nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Przekładamy połowę masy serowej, na niej układamy jabłka i połowę mięsa. Potem znowu wykładamy masę serową i mięso. Pieczemy 45-55 minut w 200ºC.
Zobacz także: