Reklama

Tarta z mięsem i serem

Wystarczy 80 minut, aby przygotować danie, które smakuje za każdy razem.

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • 125 g masła
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 400 g dyni Hokkaido
  • jabłko
  • 400 g mięsa mielonego
  • czerwona papryczka chili
  • 100 ml mleka
  • 200 g serka koziego do smarowania
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki tartej bułki
  • olej

Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło, jajo, 1-2 łyżki wody, szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Umytą dynię kroimy w niedużą kostkę. Jabłko przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplastry. Papryczkę drobno siekamy. Na patelni rogrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem, chili i solą, smażymy. Dodajemy dynię, mieszamy i dusimy kilka minut. 

Do sera dodajemy mleko, sok z cytryny, jajo, pieprz, sól i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką i wykładamy nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Przekładamy połowę masy serowej, na niej układamy jabłka i połowę mięsa. Potem znowu wykładamy masę serową i mięso. Pieczemy 45-55 minut w 200ºC.

Reklama

Zobacz także: 



Rewia
Dowiedz się więcej na temat: tarta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy