Reklama

Tarta z oliwkami

I sos z zielonej papryki.

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki

  • 4 arkusze ciasta filo
  • 100 g sera feta
  • 300 g kwaśnej śmietany 18 proc. lub gęstego jogurtu typu greckiego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 300 g oliwek bez pestek (zielonych, greckich, np. kalamata lub czarnych oliwek hiszpańskich)
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • biały pieprz

  1. Pierwszym arkuszem ciasta wyłóż formę do tarty. Posmaruj 1 łyżką roztopionego masła. Ułóż drugi arkusz, posmaruj masłem, na to trzeci arkusz posmarowany masłem i ostatni arkusz ciasta również posmarowany masłem. Posyp bułką tartą, rozłóż oliwki.

2. W misce rozmąć jajka. Dodaj śmietanę lub jogurt grecki, tymianek oraz pokruszony ser feta, wymieszaj. Dopraw do smaku białym pieprzem i ewentualnie solą. Masę wylej na ciasto. Piecz 20-30 min w temp. 180°C.

Rada: Do tarty można podać sos z pieczonej papryki. Trzy przekrojone na pół piecz ok. 30 min w temp. 160°C. Jeszcze gorące włóż do foliowego woreczka i gdy ostygną, usuń skórkę a następnie zblenduj. Na 1 łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj paprykę, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce suszonej bazylii oraz słodkiej papryki. Smaż 3-4 minuty. Następnie wlej 150 ml przecieru pomidorowego, duś pod przykryciem 15-20 minut.

Reklama

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 420 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy