Tarta z oliwkami
I sos z zielonej papryki.
Składniki
- 4 arkusze ciasta filo
- 100 g sera feta
- 300 g kwaśnej śmietany 18 proc. lub gęstego jogurtu typu greckiego
- 3 jajka
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 300 g oliwek bez pestek (zielonych, greckich, np. kalamata lub czarnych oliwek hiszpańskich)
- 4 łyżki roztopionego masła
- biały pieprz
1. Pierwszym arkuszem ciasta wyłóż formę do tarty. Posmaruj 1 łyżką roztopionego masła. Ułóż drugi arkusz, posmaruj masłem, na to trzeci arkusz posmarowany masłem i ostatni arkusz ciasta również posmarowany masłem. Posyp bułką tartą, rozłóż oliwki.
2. W misce rozmąć jajka. Dodaj śmietanę lub jogurt grecki, tymianek oraz pokruszony ser feta, wymieszaj. Dopraw do smaku białym pieprzem i ewentualnie solą. Masę wylej na ciasto. Piecz 20-30 min w temp. 180°C.
Rada: Do tarty można podać sos z pieczonej papryki. Trzy przekrojone na pół piecz ok. 30 min w temp. 160°C. Jeszcze gorące włóż do foliowego woreczka i gdy ostygną, usuń skórkę a następnie zblenduj. Na 1 łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj paprykę, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce suszonej bazylii oraz słodkiej papryki. Smaż 3-4 minuty. Następnie wlej 150 ml przecieru pomidorowego, duś pod przykryciem 15-20 minut.
Przygotowanie: 40 minut Porcja: 420 kilokalorii