Reklama

Tarta z owocami zdobiona kratką

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • jajko
  • 100 g cukru
  • oraz:
  • 700 g rabarbaru
  • 150 g cukru kryształu
  • torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • budyń waniliowy (bez cukru)

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Rabarbar oczyść, odetnij końce i umyj. Następnie pokrój go na 2-centymetrowe kawałki. Wymieszaj je z cukrem zwykłym, waniliowym oraz budyniem w proszku.

Formę na tartę o średnicy ok. 28 cm wysmaruj dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując mąką, rozwałkuj na placek o średnicy ok. 33 cm. Ciastem wyłóż formę na tartę, robiąc wystający brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego paski o szerokości około 1,5 cm.

Reklama

Ciasto w blaszce ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180°C, przez ok. 12 minut, na środkowej półce.

Po wyjęciu z piekarnika posyp placek zmielonymi migdałami. Potem wyłóż na nie rabarbar i na wierzchu poukładaj paski ciasta, robiąc kratkę.

Tartę z powrotem wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 160˚C. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia, a potem posyp cukrem pudrem.

Zobacz również:


Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy