Tarta z rabarbarem
Rabarbar każdemu deserowi doda niepowtarzalnego smaku. Wypróbuj przepis na pyszną tartę!
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną posiekać z zimnym
masłem, dodać skórkę
z cytryny i cukier puder (odrobinę zostawić
do posypania), żółtko,
szczyptę soli, łyżeczkę
bardzo zimnej wody.
Zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować
na placek o średnicy ok. 26 cm, wylepić
nim dno i boki formy na
tartę, nakłuć widelcem.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na 30
min. Po tym czasie
wstawić do piekarnika
nagrzanego do temp.
200°C na 10-12 min.
3. Rabarbar umyć,
obrać z grubych
włókien, pociąć na
małe kawałki. Zasypać
cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką
ziemniaczaną. Wymieszać wszystko razem,
przełożyć na podpieczony spód ciasta.
4. Wstawić tartę ponownie do piekarnika, piec w temp.
200°C przez 25 minut.
Gdyby wierzch za
mocno się przypiekał,
podczas pieczenia
przykryć ciasto folią
aluminiową. Studzić
przy otwartych
drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem
posypać odłożonym
cukrem pudrem.
Zobacz także: