1. Do przesianej mąki dodajemy masło, jajo, dwie łyżki wody, siekamy nożem i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Plastry boczku podsmażamy na patelni, aż lekko się pozwijają i wytopi się z nich tłuszcz. Przekładamy na pergamin i zostawiamy do ostygnięcia. Na tłuszczu z boczku podsmażamy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy nierozmrożony groszek, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 10-12 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty. Widelcem robimy dziurki na całej powierzchni. Zapiekamy 5 minut w 180ºC.
4. Śmietanę mieszamy z jajkami i łączymy z groszkiem z cebulą. Masę przekładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy. Układamy na niej trójkąty sera i 3/4 plastrów boczku. Pieczemy 30 minut w 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy pozostałym boczkiem i podajemy.