Reklama

Reklama

Tartaletki po francusku

Zamiast z kruchego ciasta, tartaletki można zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Nie trzeba go wówczas wstępnie podpiekać.

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag schłodzonego masła
  • 1 szklanka śmietany 12 proc.
  • 2 jajka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, przesiekać z masłem i 2 łyżkami zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schładzać 20 min. 

2. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Każdą spłaszczyć, ciastem wykleić foremki do muffinek. Wstawić do piekarnika, piec 10 minut w temp. 200°C. 

3. Cebulę, czosnek, pieczarki posiekać (2 pokroić w plasterki). Wszystko usmażyć na oleju, doprawić. Farszem nadziać tartaletki, zalać śmietaną zmieszaną z jajkami. Na wierzchu położyć plasterki pieczarek. Piec 20 min w temp. 200°C

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy