Tartaletki po francusku
Zamiast z kruchego ciasta, tartaletki można zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Nie trzeba go wówczas wstępnie podpiekać.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, przesiekać z masłem i 2 łyżkami zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię, schładzać 20 min.
2. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Każdą spłaszczyć, ciastem wykleić foremki do muffinek. Wstawić do piekarnika, piec 10 minut w temp. 200°C.
3. Cebulę, czosnek, pieczarki posiekać (2 pokroić w plasterki). Wszystko usmażyć na oleju, doprawić. Farszem nadziać tartaletki, zalać śmietaną zmieszaną z jajkami. Na wierzchu położyć plasterki pieczarek. Piec 20 min w temp. 200°C
Zobacz także: