Tartaletki waniliowe z mandarynkami

Składniki
- 40 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 żółtka
- 2 mandarynki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 g półtłustego
- twarogu
- 3 łyżki śmietany
- łyżka budyniu waniliowego w proszku
- szczypta soli
1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, żółtko, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 2. Twaróg mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę, pozostały cukier, żółtko, cukier waniliowy, budyń w proszku i miksujemy na gładką masę. Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. 3. Formy do tartaletek o średnicy 10 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła o średnicy około 14 centymetrów. Ciastem wykładamy foremki, łącznie z bokami, dociskamy. Widelcem robimy dziurki w cieście i zapiekamy ciastka około 5 minut w 175ºC. Tarteletki wyjmujemy z piekarnika, na każdą wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch układamy cząstki mandarynek, lekko dociskamy, by owoce trochę zanurzyły się w serze. Pieczemy 35-40 minut w 175ºC. 4. Tartaletki studzimy około 10 minut w foremkach. Następnie wyjmujemy ciastka, przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Tartaletki ustawiamy na dużym talerzu lub paterze. Podajemy ze schłodzoną bitą śmietaną albo lodami waniliowymi do kawy lub herbaty.Zobacz także: