Reklama

Tartaletki warzywne

Oto łatwy przepis na smaczne i szybkie danie

Składniki na 6 sztuk

  • 20 dag mąki
  • pieprz
  • 12,5 dag + 1 łyżka masła
  • 40 dag marchewki
  • sól
  • 20 dag szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • 5 dag śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • 3 dag orzeszków piniowych
  • 3 łyżki startego parmezanu

1. Mąkę przesiać na stolnicę i szybko zagnieść z 1/4 łyżeczki soli, 12,5 dag masła i 2 łyżkami lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.

2. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Szpinak grubo posiekać. Pomidorki oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. W garnku zagotować 125 ml wody z solą oraz 1 łyżką masła. Wrzucić marchewki, gotować 5 minut. Odcedzić, wystudzić.

3. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Powycinać krążki o śr. 14 cm i wylepić nimi natłuszczone foremki do tartaletek o śr. 12 cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Rozłożyć kawałeczki marchewki, szpinak i pomidorki. Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Reklama

Masą jajeczną zalać warzywa. Posypać orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20- -25 minut. Gotowe tartaletki posypać listkami bazylii.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy