Tartaletki warzywne
Oto łatwy przepis na smaczne i szybkie danie
1. Mąkę przesiać na stolnicę i szybko zagnieść z 1/4 łyżeczki soli, 12,5 dag masła i 2 łyżkami lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
2. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Szpinak grubo posiekać. Pomidorki oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. W garnku zagotować 125 ml wody z solą oraz 1 łyżką masła. Wrzucić marchewki, gotować 5 minut. Odcedzić, wystudzić.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Powycinać krążki o śr. 14 cm i wylepić nimi natłuszczone foremki do tartaletek o śr. 12 cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Rozłożyć kawałeczki marchewki, szpinak i pomidorki. Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masą jajeczną zalać warzywa. Posypać orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20- -25 minut. Gotowe tartaletki posypać listkami bazylii.