Reklama

Tego o cynamonie nie wiedziałaś

Najczęściej kupuję cynamon w proszku. Ale kiedy zależy mi, aby desery lub wypieki miały intensywny aromat, wybieram cynamon w laskach.

Kruszę je, a następnie rozgniatam na pył w moździerzu. Świeżo utłuczony cynamon ma mocny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Z kolei całe laski kory cynamonu używam do przyprawienia kompotów, soków owocowych lub grzanego wina.

Dobrze zamknięty

Nigdy nie kupuję zbyt dużo cynamonu, gdyż, jak wiele innych przypraw w proszku, szybko traci aromat i smak. Przechowuję go w szczelnych i chroniących przed światłem pojemnikach.

Nie tylko na słodko

Szczypta cynamonu dodana do gulaszu lub marynat doskonale podnosi smak mięsnych potraw. Kora cynamonowa jest składnikiem past curry oraz garam masali, używanych do przyrządzania dań kuchni indyjskiej.

Reklama

Z miodem

Lubię połączenie cynamonu z miodem, dlatego często mieszam oba składniki. Powstałą pastą smaruję grzanki na śniadanie. A także słodzę nią kompoty, np. z jabłek czy gruszek.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy