Ten wspaniały bób!
Wystarczy go ugotować w osolonej wodzie i już jest pyszny, ale można z niego przygotować nieco bardziej wyszukane potrawy. Podajemy 5 pomysłów na szybkie i efektowne dania z bobem.
Składniki:
2 kg bobu
Sól
2 cebule
10 plastrów bekonu
400 g karkówki wieprzowej
2 kiełbaski np. śląskie
Pieprz
20 g masła
20 g mąki
125 ml mleka
Cukier
Natka pietruszki
Bób gotować w osolonej wodzie przez 25-30 minut. 1 cebulę pokroić w kostkę, drugą w cząstki. 8 plastrów bekonu poprzekrawać na pół i zrolować, 2 pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w grube plastry.
Mięso pokroić w kawałki. Mięso, kiełbaski, bekon i cebulę nadziewać na szpadki. Grillować 8 minut, obracając. Doprawić solą i pieprzem.
Bób odcedzić. Kostki bekonu podsmażyć, dodać cebulkę, smażyć. Dodać masło, oprószyć mąką, wymieszać wlać mleko i nieco wody spod bobu. Doprawić solą pieprzem i cukrem. Bób podawać z szaszłykami, dekorować natką.
Składniki:
500 g bobu
60 cl bulionu drobiowego
2 trójkąciki serka topionego
25 cl śmietany
100 g wędzonego łososia
Pieprz turecki
Łososia zmiksować. Śmietanę ubić, delikatnie wmieszać do niej puree z łososia. Umieścić w szprycy i schłodzić.
Bób obgotować przez 2 minuty we wrzątku, ostudzić i obrać ze skórki. Bulion zagotować, dodać bób, gotować 10 minut, zmiksować. Dodać serki topione, zmiksować. Rozlać do naczyń, dekorować śmietaną i pieprzem tureckim.
Składniki:
Szczypior (zielona cebulka)
6 szalotek
100 g boczku wędzonego
600 g bobu
1 łyżka oleju
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g czarnych oliwek
Sól, pieprz
Bób, blanszować 2 minuty, ostudzić, obrać. Na oleju przesmażyć poprzekrawane na pół szalotki i pokrojony w kostkę boczek (4 minuty). Dodać bób i smażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę, oliwki i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Natychmiast podawać.
Składniki:
1 jajko
1,5 łyżki maki
Sól, świeżo mielony pieprz
50 g bułki tartej
Pół łyżeczki suszonego tymianku
4 filety z pstrąga bez skóry
Olej
100 g groszku
300 g bobu
Pół cytryny
2 łyżki siekanej mięty
2 łyżki kwaśnej śmietany
Bułkę tartą zmieszać z tymiankiem. Filety panierować w mące, jajku, i bułce. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem, skropić olejem i piec w 200 st. C przez 10-12 minut.
Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować i wyłowić łyżką cedzakową. Bób wrzucić do wrzątku i gotować 3-4 minuty, osączyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Dodać do groszku. Z cytryny zatrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do śmietany wraz z miętą, wymieszać. Sos dodać do groszku i bobu, podawać z rybą.
Składniki:
75 g bobu
Sól
75 g smażonej papryki
Ząbek czosnku
25 g migdałów bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół łyżeczki octu cherry
Czarny pieprz
2 kromki chleba wiejskiego
75 g sera koziego
Bób gotować w osolonej wodzie 6 minut, odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki
Paprykę i czosnek posiekać, zmieszać z migdałami, oliwą z oliwek i octem, zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Kromki smarować serem kozim, nakładać po 3 łyżki salsy i bób, oprószyć pieprzem.