Reklama

Ten wspaniały bób!

Wystarczy go ugotować w osolonej wodzie i już jest pyszny, ale można z niego przygotować nieco bardziej wyszukane potrawy. Podajemy 5 pomysłów na szybkie i efektowne dania z bobem.

Bób z szaszłykami z karkówki

Składniki:

2 kg bobu

Sól

2 cebule

10 plastrów bekonu

400 g karkówki wieprzowej

2 kiełbaski np. śląskie

Pieprz

20 g masła

20 g mąki

125 ml mleka

Cukier

Natka pietruszki

Bób gotować w osolonej wodzie przez 25-30 minut. 1 cebulę pokroić w kostkę, drugą w cząstki. 8 plastrów bekonu poprzekrawać na pół i zrolować, 2 pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w grube plastry.

Mięso pokroić w kawałki. Mięso, kiełbaski, bekon i cebulę nadziewać na szpadki. Grillować 8 minut, obracając. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

Bób odcedzić. Kostki bekonu podsmażyć, dodać cebulkę, smażyć. Dodać masło, oprószyć mąką, wymieszać wlać mleko i nieco wody spod bobu. Doprawić solą pieprzem i cukrem. Bób podawać z szaszłykami, dekorować natką.

Zupa z bobu



Składniki:

 500 g bobu

60 cl bulionu drobiowego

2 trójkąciki serka topionego

25 cl śmietany

100 g wędzonego łososia

Pieprz turecki

Łososia zmiksować. Śmietanę ubić, delikatnie wmieszać do niej puree z łososia. Umieścić w szprycy i schłodzić.

Bób obgotować przez 2 minuty we wrzątku, ostudzić i obrać ze skórki. Bulion zagotować, dodać bób, gotować 10 minut, zmiksować. Dodać serki topione, zmiksować. Rozlać do naczyń, dekorować śmietaną i pieprzem tureckim.

 

Sałatka z bobu z boczkiem i oliwkami

 Składniki:

Szczypior (zielona cebulka)

6 szalotek

100 g boczku wędzonego

600 g bobu

1 łyżka oleju

3 łyżki oliwy z oliwek

50 g czarnych oliwek

Sól, pieprz

Bób, blanszować 2 minuty, ostudzić, obrać. Na oleju przesmażyć poprzekrawane na pół szalotki i pokrojony w kostkę boczek (4 minuty). Dodać bób i smażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę, oliwki i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Natychmiast podawać.

 

Panierowane filety z pstrąga z groszkiem i bobem

Składniki:

1 jajko

1,5 łyżki maki

Sól, świeżo mielony pieprz

50 g bułki tartej

Pół łyżeczki suszonego tymianku

4 filety z pstrąga bez skóry

Olej

100 g groszku

300 g bobu

Pół cytryny

2 łyżki siekanej mięty

2 łyżki kwaśnej śmietany

  Bułkę tartą zmieszać z tymiankiem. Filety panierować w mące, jajku, i bułce. Ułożyć na blasze posmarowanej olejem, skropić olejem i piec w 200 st. C przez 10-12 minut.

Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować i wyłowić łyżką cedzakową. Bób wrzucić do wrzątku i gotować 3-4 minuty, osączyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Dodać do groszku. Z cytryny zatrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do śmietany wraz z miętą, wymieszać. Sos dodać do groszku i bobu, podawać z rybą.

Kanapka z bobem



Składniki:

75 g bobu

Sól

75 g smażonej papryki

Ząbek czosnku

25 g migdałów bez skóry

1 łyżka oliwy z oliwek

Pół łyżeczki octu cherry

Czarny pieprz

2 kromki chleba wiejskiego

75 g sera koziego

Bób gotować w osolonej wodzie 6 minut, odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki

Paprykę i czosnek posiekać, zmieszać z migdałami, oliwą z oliwek i octem, zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Kromki smarować serem kozim, nakładać po 3 łyżki salsy i bób, oprószyć pieprzem.


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy