Reklama

Teraz króluje cukinia!

Choć na pierwszy rzut oka jest niepozorna, można z niej wyczarować wspaniałe dania.

Cukiniowa niespodzianka

Składniki na 4 porcje: 2 małe cukinie, 1 puszka kukurydzy, 1/4 paczki drobnego makaronu, 1 cebula, 1/2 szklanki groszku, 2 pomidory, 2 jajka, 10 dag żółtego sera, 1/2 szklanki oliwy, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mieszanych siekanych ziół, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz.

Cukinie pokroić wzdłuż na plastry. Makaron ugotować i wystudzić. Cebulę posiekać, pomidory pokroić w kostkę, ser zetrzeć, kukurydzę osączyć.

Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Miseczki wyłożyć plastrami cukini. Makaron wymieszać z warzywami i serem, polać jajkami, nałożyć do miseczek.

Reklama

Zapiekać w temp. 200°C przez 30 minut. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z musztardą, sokiem z cytryny, ziołami i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Podawać do schłodzonego dania.

Cukinia faszerowana kaszą

Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, 1 cebula, 1-2 puszki szprotek w pomidorach, 1 szklanka kaszy kuskus, 1 szklanka bulionu, kilka gałązek koperku, 1 marchewka, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 cytryna.

Kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć i zostawić do napęcznienia. Cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę.

Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wyjąć najpierw gniazda nasienne (wyrzucić je), a następnie miąższ. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać marchewkę i miąższ cukinii, podsmażyć chwilę i ostudzić.

Warzywa połączyć z kuskusem, dodać posiekany koperek, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przygotowanym farszem napełnić cukinię, na wierzch położyć szprotki, udekorować gałązkami koperku.

Roladki z cukinii

Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, 2 gałązki bazylii, 2 małe pojemniczki serka wiejskiego, 1/2 bułki wrocławskiej, oliwa do smażenia, sól, pieprz, mielona ostra papryka.

Cukinie starannie umyć i pokroić na cienkie, podłużne plastry. Lekko posolić i zostawić na durszlaku, by trochę puściły sok i zmiękły. Bułkę pokroić w kromki i każdą z nich lekko przesmażyć na oliwie, tak by były chrupiące, ale nie stwardniały.

Twarożek wymieszać z przyprawami i posiekanymi listkami bazylii.

Plastry cukinii smarować twarożkiem, zwijać w roladki i spinać wykałaczkami. Podawać na grzankach z bułki wrocławskiej, udekorowane pojedynczymi listkami bazylii.

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: cukinia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy