Reklama

Tiramisu

Desery z czekoladą i kawą mają duże grono miłośników. Gorzka, mleczna, deserowa – każda smakuje wyśmienicie i poprawia nastrój.

Składniki

  • 75 dag serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 jajka
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy (wystudzonej)
  • kakao do oprószenia
  • 50 ml likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

1. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjach dodawaj mascarpone i ucieraj. Wlej kieliszek likieru i zmiksuj. 

2. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz z masą serową, w trzech turach.

3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. l Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż w formie jeden obok drugiego. Przykryj połową masy serowej i ponownie ułóż ciastka. Wyłóż resztę masy i wyrównaj. 

Reklama

4. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.  Przed podaniem oprósz kakao.

Zobacz także:


Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: Tiramisu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy