Tiramisu
Desery z czekoladą i kawą mają duże grono miłośników. Gorzka, mleczna, deserowa – każda smakuje wyśmienicie i poprawia nastrój.
Składniki
- 75 dag serka mascarpone, schłodzonego
- 4 jajka
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki drobnego cukru
- szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy (wystudzonej)
- kakao do oprószenia
- 50 ml likieru Amaretto
Sposób przygotowania:
1. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjach dodawaj mascarpone i ucieraj. Wlej kieliszek likieru i zmiksuj.
2. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz z masą serową, w trzech turach.
3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. l Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż w formie jeden obok drugiego. Przykryj połową masy serowej i ponownie ułóż ciastka. Wyłóż resztę masy i wyrównaj.
4. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz kakao.
Zobacz także: