Tiramisu. Polacy pokochali włoski przysmak

W kawiarniach to jeden z najchętniej zamawianych deserów. Okazuje się, że przygotowanie tiramisu nie jest trudne. Jak zrobić to krok po kroku?

Tiramisu możesz podawać na różne sposoby. Talerzyk lub pucharek do deserów sprawdzą się w zależności od upodobań
Tiramisu możesz podawać na różne sposoby. Talerzyk lub pucharek do deserów sprawdzą się w zależności od upodobań

Składniki

  • 75 dag serka mascarpone wyciągniętego z lodówki
  • 5 jajek
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • szklanka świeżo zaparzonej kawy, którą wykorzystujemy po wystudzeniu
  • kakao do oprószenia
  • 50 ml likieru Amaretto

Jak przygotować tiramisu?

Żółtka i cukier należy utrzeć w jednolitą masę. Następnie do naczynia dodajemy schłodzony serek mascarpone. Kolejnym krokiem jest dolanie likieru. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy. 

Kolejnym krokiem jest ubicie białek. Po kilku minutach do sztywnej piany dodajemy masę serową.

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. W uporządkowany sposób jej dno będziemy wykładać biszkoptami zanurzonymi wcześniej w kawie.

Ułożone obok siebie ciastka przykrywamy masą serową i na jej wierzchu ponownie układamy drugą paczkę biszkoptów. Całość przykrywamy masą.

Blachę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy kakao.

"Ewa gotuje": Łosoś na ananasie i roladki wołowe z rusztuPolsat