Tiramisu. Polacy pokochali włoski przysmak
W kawiarniach to jeden z najchętniej zamawianych deserów. Okazuje się, że przygotowanie tiramisu nie jest trudne. Jak zrobić to krok po kroku?
Składniki
- 75 dag serka mascarpone wyciągniętego z lodówki
- 5 jajek
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 4 łyżki drobnego cukru
- szklanka świeżo zaparzonej kawy, którą wykorzystujemy po wystudzeniu
- kakao do oprószenia
- 50 ml likieru Amaretto
Jak przygotować tiramisu?
Żółtka i cukier należy utrzeć w jednolitą masę. Następnie do naczynia dodajemy schłodzony serek mascarpone. Kolejnym krokiem jest dolanie likieru. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kolejnym krokiem jest ubicie białek. Po kilku minutach do sztywnej piany dodajemy masę serową.
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. W uporządkowany sposób jej dno będziemy wykładać biszkoptami zanurzonymi wcześniej w kawie.
Ułożone obok siebie ciastka przykrywamy masą serową i na jej wierzchu ponownie układamy drugą paczkę biszkoptów. Całość przykrywamy masą.
Blachę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy kakao.
Nowa fryzura Marceliny Zawadzkiej!
Nowa piosenka Alicji Szemplińskiej. Przyniosłaby Polsce awans do finału na Eurowizji?
Serowy popcorn, który przygotujesz w niecały kwadrans!
Prosta zapiekanka z ziemniaków
Smażone ziemniaki z warzywami i jajkami sadzonymi