Tiramisu truskawkowe bez jajek
Klasyczne tiramisu zawiera krem przygotowany z żółtkami. Wiele osób rezygnuje jednak z deserów zawierających jajka ze względu na alergię pokarmową. Przygotowywanie deserów z użyciem surowych żółtek wiąże się również z ryzykiem zakażenia salmonellą. Na szczęście tiramisu można przygotować bez jajek.

Tiramisu bez jajek to deser, którego smak i wartości odżywcze możemy "podkręcić", dodając sezonowe owoce. Truskawki są doskonałym dodatkiem do klasycznego deseru tiramisu oraz do tiramisu w wersji bez jajek. Świeża wanilii dodatkowo pogłębi smak, jeśli jednak nie mamy jej pod ręką możemy użyć cukru waniliowego. W wersji dla dzieci można zrezygnować ze skrapiania biszkoptów kawą z likierem.
Składniki
- Laska wanilii
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru
- 250 g truskawek
- 3 gałązki mięty
- 1 łyżka kakao
- 16 biszkoptów
- 50 ml kawy
- 4 łyżki likieru migdałowego
Jak przygotować tiramisu truskawkowe bez jajek?
Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wydrąż miąższ.
Śmietanę ubij z cukrem za pomocą robota kuchennego. Stopniowo dodaj mascarpone i wydrążony miąższ z wanilii. Nie ubijaj zbyt długo, aby krem się nie zwarzył.
Kawę zmieszaj z likierem i skrop nią biszkopty. Truskawki umyj i obierz z szypułek, mniejsze poprzekrawaj na połówki, większe na ćwiartki.
Do salaterek nakładaj warstwami biszkopty, krem i owoce. Oprósz kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.