Tiramisu truskawkowe bez jajek

Klasyczne tiramisu zawiera krem przygotowany z żółtkami. Wiele osób rezygnuje jednak z deserów zawierających jajka ze względu na alergię pokarmową. Przygotowywanie deserów z użyciem surowych żółtek wiąże się również z ryzykiem zakażenia salmonellą. Na szczęście tiramisu można przygotować bez jajek.

Tiramisu truskawkowe bez jajek
Tiramisu truskawkowe bez jajek123RF/PICSEL

Tiramisu bez jajek to deser, którego smak i wartości odżywcze możemy "podkręcić", dodając sezonowe owoce. Truskawki są doskonałym dodatkiem do klasycznego deseru tiramisu oraz do tiramisu w wersji bez jajek. Świeża wanilii dodatkowo pogłębi smak, jeśli jednak nie mamy jej pod ręką możemy użyć cukru waniliowego. W wersji dla dzieci można zrezygnować ze skrapiania biszkoptów kawą z likierem.

Składniki

  • Laska wanilii
  • 200 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g truskawek
  • 3 gałązki mięty
  • 1 łyżka kakao
  • 16 biszkoptów
  • 50 ml kawy
  • 4 łyżki likieru migdałowego

Jak przygotować tiramisu truskawkowe bez jajek?

Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wydrąż miąższ.

Śmietanę ubij z cukrem za pomocą robota kuchennego. Stopniowo dodaj mascarpone i wydrążony miąższ z wanilii. Nie ubijaj zbyt długo, aby krem się nie zwarzył.

Kawę zmieszaj z likierem i skrop nią biszkopty. Truskawki umyj i obierz z szypułek, mniejsze poprzekrawaj na połówki, większe na ćwiartki.

Do salaterek nakładaj warstwami biszkopty, krem i owoce. Oprósz kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.

„Ewa gotuje”: Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkamiPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?