Reklama

To musisz wiedzieć o cynamonie

Nie wystarczy mieć przyprawę. Trzeba jeszcze umieć jej użyć.

Dwa rodzaje

Najbardziej ceniony w kuchni jest cynamonowiec cejloński. Często zastępowany jest cynamonowcem wonnym, zwanym kasja. Ma ciemniejszy kolor od cejlońskiego i piekący smak. Dlatego im jaśniejszy cynamon, tym lepszy.

Nie tylko do słodkich


Cynamonu używam najczęściej do słodkich wypieków, deserów i napojów, ale czasem dodaję szczyptę mielonego do duszonych potraw mięsnych, gdyż świetnie podkreśla ich smak i aromat. Dodaję go również do nadzienia gęsi lub kaczki.

Przechowywanie

Cynamon w proszku szybko wietrzeje i traci swój smak, dlatego nie kupuję go na zapas, tylko w niewielkich ilościach i przechowuję w szczelnych pojemnikach w ciemnym miejscu.

Zobacz również:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy