Reklama

To o śliwkach musisz wiedzieć

Jaka odmiana jest najlepsza do ciast? Jak ususzyć śliwki, po co namaczać i jak mrozić. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

Do ciast używam dojrzałych, ale w miarę twardych śliwek, gdyż po upieczeniu zachowają kształt i nie stracą koloru.

Węgierka

To najpopularniejsza odmiana śliwek. Dojrzałe, miękkie w dotyku, ze skórką marszczącą się wokół ogonka wykorzystuję do smażenia powideł. A te z kolei używam zimą do przygotowywania ciast.

Suszenie

Śliwki myję, osuszam, wyjmuję pestki. Przekładam owoce do elektrycznej suszarki. Dobrze ususzone śliwki powinny być mięsiste, mieć słodko-kwaśny smak i ciemną lśniącą skórkę.

Reklama

Namaczanie

Suszone śliwki namaczam w herbacie z dodatkiem brandy, a nie w wodzie, dzięki temu są aromatyczniejsze.

Mrożenie

Wybieram tylko twarde, ale dojrzałe owoce, które myję, osuszam, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Śliwki układam na tacy, jedna przy drugiej, i zamrażam. Dzięki temu nie będą się sklejać. Potem przekładam je do foliowych torebek lub plastikowych pojemników. Zimą, po rozmrożeniu, mam owoce do pieczenia ciast lub na kompot.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy