To o śliwkach musisz wiedzieć
Jaka odmiana jest najlepsza do ciast? Jak ususzyć śliwki, po co namaczać i jak mrozić. Na te pytania odpowiada Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.
Do ciast używam dojrzałych, ale w miarę twardych śliwek, gdyż po upieczeniu zachowają kształt i nie stracą koloru.
Węgierka
To najpopularniejsza odmiana śliwek. Dojrzałe, miękkie w dotyku, ze skórką marszczącą się wokół ogonka wykorzystuję do smażenia powideł. A te z kolei używam zimą do przygotowywania ciast.
Suszenie
Śliwki myję, osuszam, wyjmuję pestki. Przekładam owoce do elektrycznej suszarki. Dobrze ususzone śliwki powinny być mięsiste, mieć słodko-kwaśny smak i ciemną lśniącą skórkę.
Namaczanie
Suszone śliwki namaczam w herbacie z dodatkiem brandy, a nie w wodzie, dzięki temu są aromatyczniejsze.
Mrożenie
Wybieram tylko twarde, ale dojrzałe owoce, które myję, osuszam, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Śliwki układam na tacy, jedna przy drugiej, i zamrażam. Dzięki temu nie będą się sklejać. Potem przekładam je do foliowych torebek lub plastikowych pojemników. Zimą, po rozmrożeniu, mam owoce do pieczenia ciast lub na kompot.