To prawdopodobnie najlepszy przepis na śledzie po żydowsku

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować idealnego śledzia po żydowsku? / zdjęcie ilustracyjne
Jak przygotować idealnego śledzia po żydowsku? / zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Śledź po żydowsku - przepisy

  • 5 filetów śledziowych a’la matjas (ok. 0,5kg),
  • 3 średnie ogórki kiszone,
  • 2 średnie lub 3 małe cebule,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki pokrojonego koperku,
  • 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku,
  • 200-250 ml oleju (np. rzepakowy),
  • majeranek i tymianek - po 1 kopiastej łyżeczce,
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • ok. 1 l mleka lub wody do odmoczenia śledzi.

Śledź po żydowsku - przepis

Bangkok świętuje Księżycowy Nowy RokAFPTV / AFPAFP