To prawdopodobnie najlepszy przepis na śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku to doskonała przekąska na domowe imprezy, dlatego nie ma się co dziwić, że taka forma podania ryby cieszy się ogromną popularnością. Jak przygotować tę smaczną potrawę, by zadowolić wszystkich gości? Warto sięgnąć po sprawdzony przepis najlepszych specjalistów gotowania.
Przygotowanie śledzi po żydowsku, nie wymaga od nas dużego doświadczenia, ponieważ przepis jest prosty, a wykonanie stosunkowo szybkie. Rzecz jasna, niektóre przepisy mogą się od siebie różnić kilkoma składnikami, ale najważniejsze, by skorzystać ze sprawdzonych wskazówek kulinarnych autorytetów.
A skoro mowa o autorytetach sztuki gotowania, to jednym z nich bez wątpienia jest Pani Dorota, popularna i lubiana youtuberka, która prowadzi swój kanał o nazwie "Menu Dorotki". Pani Dorota podzieliła się z internautami swoim przepisem na śledzia po żydowsku i opowiedziała, co należy zrobić krok po kroku, by wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu.
Śledź po żydowsku - przepisy
- 5 filetów śledziowych a’la matjas (ok. 0,5kg),
- 3 średnie ogórki kiszone,
- 2 średnie lub 3 małe cebule,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki pokrojonego koperku,
- 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku,
- 200-250 ml oleju (np. rzepakowy),
- majeranek i tymianek - po 1 kopiastej łyżeczce,
- 1/3 łyżeczki rozmarynu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżka cukru,
- ok. 1 l mleka lub wody do odmoczenia śledzi.
Śledź po żydowsku - przepis
Cebulę obieramy z łupiny, kroimy na bardzo drobną kostkę, przekładamy do miseczki i zasypujemy odrobiną cukru, by złagodzić jej ostry smak. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Każdy kawałek śledzia kroimy na cztery części, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Śledzie powinniśmy odmaczać przez godzinę.
Ogórki i jabłko kroimy z drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wymienione składniki przekładamy do miski i dodajemy do nich posiekany koperek, zioła i ocet, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Po godzinie moczenia śledzi pozbywamy się mleka. Jeśli śledzie nadal są mocno słone, ponownie zalewamy je mlekiem i moczymy przez kwadrans. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą.
Do miseczki z pokrojonymi ogórkami, jabłkiem, czosnkiem, koperkiem, ziołami i octem dodajemy posypaną wcześniej cebulę. Następnie dodajemy śledzie i olej i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie ugniatamy, a na miseczkę aplikujemy folię spożywczą, by do środka nie przedostało się powietrze. Śledzie należy wstawić do lodówki na minimum dwa dni, dzięki czemu nabiorą intensywnego smaku i aromatu.