Tofu a la śledź z musztardą
Marynowane tofu à la śledź w musztardzie z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki. Doskonałe jako pikantna przystawka, zakąska albo danie wigilijne. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".
Składniki
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- 3 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki oliwy / oleju lnianego
- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy (ew. cukru)
- 2 łyki octu (ja używam jabłkowego)
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony pieprz (do posypania)
Przygotowanie:
Tofu pokrój w słupki lub kostkę, ogórki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Wymieszaj w kubku oliwę, musztardę, ocet i syrop klonowy. Delikatnie połącz tofu, ogórki i cebulę z marynatą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Przełóż wszystko do słoika z zakrętką albo zamykanego pojemnika i wstaw na noc do lodówki. Podawaj z pieczywem, jako przystawkę lub zakąskę.
Wskazówki: Ta potrawa ma dość wyrazisty smak. Jeśli chcesz, żeby była delikatniejsza, użyj więcej tofu.
Zobacz także: