Reklama

Tofu a la śledź z musztardą

Marynowane tofu à la śledź w musztardzie z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki. Doskonałe jako pikantna przystawka, zakąska albo danie wigilijne. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".

Składniki

  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki oliwy / oleju lnianego
  • 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy (ew. cukru)
  • 2 łyki octu (ja używam jabłkowego)
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól (do smaku)
  • świeżo zmielony pieprz (do posypania)

Przygotowanie:

Tofu pokrój w słupki lub kostkę, ogórki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Wymieszaj w kubku oliwę, musztardę, ocet i syrop klonowy. Delikatnie połącz tofu, ogórki i cebulę z marynatą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.

Przełóż wszystko do słoika z zakrętką albo zamykanego pojemnika i wstaw na noc do lodówki. Podawaj z pieczywem, jako przystawkę lub zakąskę.

Wskazówki: Ta potrawa ma dość wyrazisty smak. Jeśli chcesz, żeby była delikatniejsza, użyj więcej tofu.

Zobacz także:

Reklama
Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy