Do rondelka wlej 300 ml śmietanki, podgrzewaj ok. 5 min. Rozpuść w niej posiekaną czekoladę, po czym wstaw do lodówki na ok. 12 godz.
Schłodzony mus ubij mikserem na sztywną pianę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku.
Mascarpone wymieszaj z masą czekoladową oraz przestudzoną żelatyną. Dno tortownicy wyłóż okrągłymi biszkoptami a boki podłużnymi. Wyłóż połowę masy czekoladowej. Wstaw do lodówki.
Do żółtek dodaj cukier, pozostałą śmietankę oraz mąkę, zmiksuj. Kawę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku. Dodaj do mleka, zagotuj. Wlej do masy żółtkowej, zmiksuj. Przelej do rondelka i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
Wystudzony budyń utrzyj z masłem. Wyłóż na stężałą masę czekoladową. Włóż do lodówki.
Na wierzch wyłóż pozostały krem czekoladowy. Schłodź. Obrane gruszki pokrój w cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny. Rozłóż na wierzchu.