Torcik malinowo-śmietankowy
Szybki deser? Ten przepis cię zachwyci
1. Połowę ciasteczek amaretti i biszkopty przekładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem. Masło roztapiamy, studzimy i łączymy z pokruszonymi ciastkami. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki.
2. Ubijamy jajka, żółtka i cukier, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Dodajemy serek mascarpone, likier i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy i stopniowo łączymy z masą jajeczno-serową. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. Maliny przecieramy przez sitko. 35 g ciasteczek amaretti kruszymy. Krem przekładamy do 3 misek. Do jednej dodajemy mus malinowy, do drugiej pokruszone ciastka, mieszamy. Trzecią część, bez dodatków, zamrażamy.
4. Malinową i ciasteczkową masę przekładamy do tortownicy. Z zamrożonego kremu formujemy kulki i układamy na wierzchu. Dekorujemy pozostałymi amaretti i malinami. Torcik zamrażamy 2-3 godziny.