Torcik nasączony bezalkoholowym ponczem

Torcik nasączony bezalkoholowym ponczem z porzeczek to pyszny deser dla młodych i starszych łasuchów. W zależności od koloru owoców, jego smak będzie bardziej kwaśny lub słodki.

Delikatny, warstwowy torcik z porzeczkami
Delikatny, warstwowy torcik z porzeczkami123RF/PICSEL

Składniki

na biszkopt

  • po 2/3 szklanki mąki pszennej i cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy

na poncz

  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru

na frużelinę

  • 1/2 kg porzeczek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru

na krem

  • 200 ml kremówki
  • łyżka pudru

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij, dodając pod koniec sok z cytryny oraz cukier biały i waniliowy. Dołóż pianę do mąki pszennej i ziemniaczanej. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i piecz ok. pół godziny w temperaturze 180ºC.

2. Porzeczki włóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj, aż puszczą sok. Mąkę roztrzep w odrobinie zimnej wody. Dodaj do porzeczek i doprowadź do wrzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wymieszaj z masą porzeczkową.

3. Wodę podgrzej i wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy nasącz ponczem i posmaruj frużeliną. Na wierzch nałóż kremówkę ubitą z cukrem pudrem i udekoruj owocami.

Zobacz także:

Muffiny z otrębami i czarną porzeczkąStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas