Torcik nasączony bezalkoholowym ponczem
Torcik nasączony bezalkoholowym ponczem z porzeczek to pyszny deser dla młodych i starszych łasuchów. W zależności od koloru owoców, jego smak będzie bardziej kwaśny lub słodki.
Składniki
na biszkopt
- po 2/3 szklanki mąki pszennej i cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- sok z cytryny
- cukier waniliowy
na poncz
- 100 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka cukru
na frużelinę
- 1/2 kg porzeczek
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka żelatyny
- 2/3 szklanki cukru
na krem
- 200 ml kremówki
- łyżka pudru
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij, dodając pod koniec sok z cytryny oraz cukier biały i waniliowy. Dołóż pianę do mąki pszennej i ziemniaczanej. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i piecz ok. pół godziny w temperaturze 180ºC.
2. Porzeczki włóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj, aż puszczą sok. Mąkę roztrzep w odrobinie zimnej wody. Dodaj do porzeczek i doprowadź do wrzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wymieszaj z masą porzeczkową.
3. Wodę podgrzej i wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy nasącz ponczem i posmaruj frużeliną. Na wierzch nałóż kremówkę ubitą z cukrem pudrem i udekoruj owocami.
Zobacz także: